18.07.2018, środa
PODPROGRAM 2017 efekty
Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Powiatu Kolbuszowskiego NIL
z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy
z Podkarpackim Bankiem Żywności w Rzeszowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe),
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Pomoc żywnościowa trafiła do 1534 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podkarpackiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym
- 78,7997 ton żywności
- 7606 paczek żywnościowych
W ramach Podprogramu 2017 dla 153 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 8 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne - 1 spotkań dla 14 uczestników
- Żywieniowe – 1 spotkań dla 25 uczestników
- Kulinarne – 6 spotkań dla 114 uczestników